Vil professor Johan Moan jage fetingene ut i sola?<br/>
thumbnailVil professor Johan Moan jage fetingene ut i sola?


Bildet over: FORSKER PÅ D-VITAMINER: Professor Johan Moan fikk Universitetet i Oslos forskningspris i 2010 for sin forskning. Foto: TV 2

TV2:Professor: – Overvektige må komme seg ut i sola. Mangel på D-vitaminer kombinert med fedme kan øke sjansene for å få kreft, advarer professor Johan Moan. Norske forskere hevder at overvektige har større sjanse for å få kreft, viser en ny studie. Ifølge studien skyldes mellom 30 og 40 prosent av overhyppigheten av kreft hos overvektige mangel på D-vitamin.

Om lag halvparten av overvektige i Norge har mangel på D-vitaminer om vinteren, sier professor i biofysikk Johan Moan til TV 2. Denne mangelen på D-vitaminer kombinert med fedme kan øke sjansene for å få kreft, advarer professoren. Her forklarer han hvorfor D-vitaminer er så viktig for kroppen. Bare 20 minutter i sommersol gir oss like mye D-vitaminer som en tredjedels flaske med tran.

Nå tror jeg vel at fetinger eller overvektige som de formelt kalles er omtrent like mye ute i sola som de man kan kalle normalvektige. Men for de med fedme som et livsproblem er nok professor Johan Moan råd om mer sol noe en bør ta på alvor og følge. For jeg tror vel ikke at Moan vil jage fetingene ut i sola av ren ondskap. Det kan fort oppstå mangel på D-vitamin om man holder seg borte fra sola, men dette gjelder vel oss alle, både fete og ikke fete.

Selvfølgelig finnes det særtrekk ved overvektige som gjør at denne gruppen er utsatt for spesielle mangler og livsbetingelser. Men man bør ikke mobbe de med overvekt ved å moralisere og kreve spesielle tiltak fra denne gruppen. Alle har da godt av sol og frisk luft, og da er det bare for oss alle å komme oss mer ut i frisk luft vil jeg tro. Og mangel på D-vitamin kan da også ramme oss tynninger, eller beinrangel om du vil.


Klikk her for: Bloggtips og hjelp

Klikk her og besøk: Fandens oldemor

  


Anbefalte linker
Bloggurat