GP-låten «Samiid Ædnan» brukes i Hollywood-grøsser og låtskaperne mektig irritert!<br/>
thumbnailGP-låten «Samiid Ædnan» brukes i Hollywood-grøsser og låtskaperne mektig irritert!


Bildet over: Mattis Hætta i samedrakt

VG Nett: “Når Hollywood-grøsseren «The Thing» får norsk premiere 14. oktober, blir Grand Prix-klassikeren «Samiid Ædnan» brukt. Det liker Mattis Hætta svært dårlig. Jeg synes det er merkelig at folk ikke spør om lov før de bruker min stemme og noe jeg har vært med å skape, sier Mattis Hætta til VG. Makkeren ved siden av Hættas klassiske joik fra Melodi Grand Prix-vinnerlåten i 1980, Sverre Kjelsberg, er også forundret. Det tok en stund før jeg oppfattet at Hollywood-koblingen ikke var en spøk, og jeg hadde vel for så vidt forventet å få en forespørsel om å bruke «Samiid Ædnan» først, sier Kjelsberg som også er usikker på det økonomiske aspektet ved saken.

Det er Universal Music som eier rettighetene til «Samiid Ædnan». Plateselskapets norske sjef, Yngve Næss, bekrefter at de har lisensiert ut låten til produsentene av «The Thing» – en film som for øvrig teller flere norske skuespillere, deriblant Jørgen Langhelle, Trond Espen Seim og Stig Henrik Hoff. Universal Music kjøpte i sin tid opp katalogen til MAI, deriblant «Samiid Ædnan». Når royaltybeløp skal utbetales i etterkant, må vi enten se hva som står i den opprinnelige kontrakten med MAI eller avregne etter et snitt for hva som er vanlig i bransjen i dag, sier Næss.”

Mattis Hætta (født 15. mars 1959) er en samisk sanger og plateartist fra Masi, kjent som vinner av Melodi Grand Prix 1980 med Sverre Kjelsberg og Sámiid ædnan. Han er utdannet lærer fra lærerskolen i Alta (1983-86) og har virket i Kautokeinos kulturliv samt hatt engasjement ved Luleå Stadsteater innen pantomime og joik.


Klikk her for: Bloggtips og hjelp

Klikk her og besøk: Fandens oldemor

  


Anbefalte linker
Bloggurat