I fotballens verden kan alt skje


Fotball er ikke et tema som nevnes for ofte på denne siden, og den som forventer en dyptgående analyse av årets VM kan godt slutte å lese denne artikkelen. Vi skal nemlig forberede oss på VM ved å se på noen merkelige resultater i løpet av fotballhistorien.

En fotballkamp er nemlig ofte mer enn rivaliserende naboskap, og i ett tilfelle førte det også til krig mellom Honduras og El Salvador. Verdens mest populære idrett er derfor storpolitikk og mye prestisje, noe som ofte fører til uventede resultater.

Skotsk misere

Skotsk fotball er ikke hva det engang var, og landets storklubber Rangers og Celtic har gått på noen smeller de siste årene. Det spørs allikevel ikke om Celtics 0–5-tap borte mot slovakiske Petrzalka i 2005 tar kaka. Slovakene ga seg ikke før de hadde nettet fem ganger, og da hjalp det lite for Celtic at de vant returkampen 4–0. Til sommeren er det allikevel et drøyt tippetips hos bookmakere som bet365 at Celtic dummer seg ut igjen under den dyktige manageren Brendan Rodgers. Han har nemlig innført et langt mer profesjonelt regime, noe som blant annet har ført til syv strake titler. Du får derfor gode odds på at Celtic går på en

lignende mine i sommerens mesterligakvalifisering, men ballen er selvsagt rund, og mye kan skje.

Ikke innfør kreative regler

I disse dager debatteres det mye i fotballen om man skal innføre videodømming, eller VAR på godt norsk. Dette har ført til mange omdiskuterte situasjoner, og vi ser allerede med gru på når dette skal tas i bruk i sommerens VM. Denne regelen blir allikevel småtterier mot kaoset som fant sted under Shell Caribbean Cup i 1994. Her hadde nemlig arrangørene bestemt seg for at mål i ekstraomgangene skulle telle dobbelt, noe som raskt ble utnyttet av spekulative sjeler. Barbados måtte nemlig slå Grenada med to mål for å gå videre, men kort tid før slutt ledet de bare 2–1. Løsningen: De lagde ganske enkelt selvmål, sånn at kampen endte 2–2 og gikk til ekstraomganger. Her scoret Barbados først, og vips, så vant de med de to målene de trengte. Denne regelen har av forståelige grunner aldri blitt gjentatt i noen andre turneringer.

Når storlag bare må vinne med et visst antall mål

De beste fotballagene har ofte en tendens til å komme sent i gang i turneringer, noe som kan føre til panikkartede tilstander. Det mest notoriske eksempelet er Argentina som arrangerte VM på hjemmebane i 1978. Hjemmelaget hadde underprestert i mellomspillet, noe som førte til at de måtte slå Peru med minst fire mål for å gå videre. Peru hadde et veldig godt lag på den tiden, men i dette oppgjøret presterte de merkelig nok som et middels norsk 3.

divisjonslag, og tapte 6–0. Dette førte til at Argentina gikk videre, og tok tittelen ved å slå Nederland i finalen. Argentina er allikevel ikke alene. Spania var nemlig ille ute i kvalifiseringen til EM i 1984, og de måtte slå Malta med elleve mål for å kvalifisere seg på bekostning av Nederland. 3–1 til pause tydet på at slaget var tapt, men ni scoringer i andre omgang førte til at Spania mirakuløst gikk til EM, hvor de til slutt tapte finalen mot Frankrike.


Klikk her for: Bloggtips og hjelp

Klikk her og besøk: Fandens oldemor

  

Comments are closed.


Anbefalte linker
Bloggurat